HIS in de Cloud, is dat veilig?

Overal en op ieder apparaat toegang tot je HIS. Het kan. En het is veilig.

Altijd toegang tot je HIS is makkelijk, maar is het ook veilig?


Je Huisartsinformatiesysteem (HIS) is de ruggengraat van je huisartspraktijk. Het speelt een cruciale rol in het beheer van je patiëntgegevens. Maar om toegang te krijgen tot je HIS ben je nu vaak gebonden aan een vaste werkplek. 


Hoe makkelijk zou het zijn als je altijd toegang hebt tot patiëntgegevens. Thuis op een moment dat het jou uitkomt je administratie bijwerken. Je HIS raadplegen en direct bijwerken tijdens het visites rijden. Geen patiëntenkaarten meer afdrukken. Geen aantekeningen meer over laten typen door je assistente. Wat een efficiency en tijdwinst levert dat op!

HIS-in-de-Cloud-is-veilig

Je HIS online

De oplossing hiervoor ligt in de cloud. Door je HIS naar de cloud te brengen, heb je alleen een internetverbinding nodig om in te kunnen loggen op je HIS. Voordeel daarvan is dat je je HIS op ieder apparaat kunt gebruiken: je pc, je laptop, je tablet, zolang het maar verbonden is met internet. Flexibel werken waar en wanneer het jouw uitkomt ligt dan binnen handbereik.

Veiligheid

JE HIS naar de cloud brengen, klinkt goed. Maar hoe zit het met de veiligheid? Zeker in de zorg worden er (terecht!) hele strengen eisen gesteld aan gegevensbeveiliging. Je patiënt moet ervan uit kunnen gaan dat medische gegevens niet op straat komen te liggen. Overweeg je om met je HIS naar de cloud te gaan, dan is het dus goed om te checken hoe de organisatie die jouw cloud-omgeving gaat beheren, omgaat met de beveiliging van gegevens. 


AVG

Wat staat er in het privacystatement van de cloudserviceprovider? En staan de servers in datacenters in Nederland? Deze datacenters moeten zich namelijk aan de AVG houden. Als de datacenters in Nederland staan weet je zeker dat je patiëntgegevens nooit terecht komen in een land waar wettelijke bescherming van persoonsgegevens niet of onvoldoende geregeld is.


NIS2 (Europese richtlijn voor gegevensbeveiliging)

En hoe zit het met de NIS2-richtlijn? Deze richtlijn legt de nadruk op de bescherming van kritieke infrastructuren, waaronder medische gegevens. Cloudserviceproviders hebben vaak geavanceerde beveiligingsmaatregelen geïmplementeerd, zoals end-to-end encryptie en strenge toegangscontroles (2FA), om te voldoen aan dergelijke regelgeving, waardoor patiëntgegevens beter worden beschermd. 


Certificering

Om erachter te komen of een bedrijf beveiliging van gegevens goed op orde heeft, kun je ook nagaan of het gecertificeerd is voor ISO 27001 (informatiebeveiliging) en NEN 7510 (informatiebeveiliging in de zorg). 

Ga jij met je HIS naar de Cloud?

Als aan alle veiligheidseisen is voldaan, dan staat je niets in de weg om met je his de overstap te maken naar de cloud. Het zal je heel veel gemak, efficiency en tijdwinst opleveren. 


Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor jouw HIS? Bel ons even. We vertellen je er graag meer over.


Deel deze post
Labels