SSO, wat is dat eigenlijk?

Inloggen via Single Sign On, hoe werkt dat?


Met één set inloggegevens veilig toegang tot al je applicaties


Wachtwoorden vormen een zwakke schakel in cybersecurity. Ze zijn te eenvoudig, worden opgeschreven en vaak hergebruikt. Dat maakt systemen beveiligd met een wachtwoord heel kwetsbaar.


De bekende oplossing hiervoor is multi-factor authenticatie (MFA). Maar MFA is niet echt gebruiksvriendelijk. Het overtikken van codes en het installeren van apps op een (privé) telefoon kost tijd en leidt soms tot discussie. 

Gebruiksvriendelijk alternatief voor MFA: Single Sign On (SSO)


Met Single Sign On heb je één set inloggegevens waarmee je in één keer toegang krijgt tot al je applicaties. Veilig? Jazeker. Want naast je inloggegevens gebruik je ook een security key. Dat is een klein fysiek apparaatje dat je bijvoorbeeld aan je sleutelbos doet, zodat je hem altijd bij je hebt. De security key plaats je bij het inloggen in de USB-poort. Apparaat zonder USB-poort? Ook daar is een oplossing voor in de vorm van een aparte lezer. De security key biedt een extra beveiligingslaag. Zonder de security key heb je niets aan de inloggegevens en andersom. Je hebt niets aan de security key als je geen inloggegevens hebt. 2FA dus!


SSO-veilig-door-gebruik-security-key


De voordelen van Single Sign On


  • Veilig door gebruik van security key
  • Gebruiksvriendelijk. Eenvoudig inloggen: security key in de USB poort, pincode ingeven en de security key aanraken; dat is alles wat je moet doen om zonder gebruikersnamen en wachtwoorden en zonder tussenkomst van een authenticatieapp veilig in te loggen op al je applicaties.
  • Optioneel ook zonder USB poort bruikbaar (mogelijk m.b.v. een aparte lezer).
  • Optimaal beveiligd tegen phishing.
  • Géén app nodig.

Single Sign On (SSO), zo werkt het


Single Sign On werkt heel eenvoudig. Allereerst bepaal jij welke programma’s, systemen, websites en applicaties toegankelijk moeten worden via Single Sign On. Dat kan per gebruiker verschillen. En daar zit geen limiet op. Deze applicaties worden toegevoegd in de SSO beheeromgeving. Daar wordt ook de security key met bijbehorende inloggegevens gekoppeld. 


Ga je aan het werk? Plaats de security key (een soort usb-stick) in je pc en activeer hem door hem aan te raken. Vervolgens voer je een code in. Open je nu een aangesloten applicatie of website, dan wordt de aanvraag door Single Sign On bevestigd en word je automatisch ingelogd. Gebruiksvriendelijk, snel én zonder het overtikken van codes van een authenticatieapp!
 

 

Cobbler SSO

De SSO-oplossing van Cobbler is te gebruiken met Bellen met Lotte (onze telefonieoplossing voor de zorg) en natuurlijk HIS in de Cloud. Binnenkort kun je Cobbler SSO ook gebruiken met andere Cobbler Cloud-diensten en met diensten van derden. 


Goed om te weten:  Als je gebruikmaakt van Cobbler SSO blijf je binnen het Goed Beheerd Zorgsysteem werken. Je weet dus zeker dat aan alle VZVZ-veiligheidseisen is voldaan. Bovendien werken wij conform onze ISO27001- en NEN7510-certificaties en is onze Single Sign On oplossing NIS2-Compliant. Jouw gegevens zijn dus veilig!


Meer weten over Cobbler SSO? Bel ons even, vinden we leuk! Je kunt ons bereiken op telefoonnummer 085-0240800

  

Deel deze post